actualitat

Pobles amb Encant de l'Urgell

Pobles amb Encant de l'Urgell

Prop d'una trentena de petits pobles lleidatans constitueixen una associació per treballar conjuntament en un nou producte turístic d'alta qualitat. L'objectiu d'aquest nou projecte, desenvolupar els seus nuclis com a referents de la qualitat i la sostenibilitat per créixer i atreure visitants d'arreu. Són els Pobles amb Encant de Lleida.

Avui, us parlem sobre els 3 pobles de la nostra comarca, l'Urgell, que formen part dels Pobles amb Encant de Lleida.


Pobles amb encant de l'Urgell

- Verd√ļ


El poble √©s envoltat per una xarxa d'antics camins que comuniquen Verd√ļ amb els pobles ve√Įns. L'origen d'aquests camins ve de facilitar l'acc√©s de persones, carruatges i bestiar a l'antiga Fira de Verd√ļ. Les parets de marge que els delimiten servien per canalitzar el pas del bestiar; avui ordenen turonets i petits fondals on es conreen ametllers, oliveres, cereals i vinyes. El paisatge del seu terme sedueix per la seva simplicitat i per la llum intensa de les terres planes. El terme √©s dels m√©s grans de la contrada, t√© una extensi√≥ de 35 quil√≤metres quadrats, la seva major part conreable a excepci√≥ d'algunes zones costerudes on creixen alzines, garrics i algun pi.


- Guimerà


El nucli antic de Guimerà és, en el seu conjunt, una extraordinària mostra d'urbanisme i arquitectura medieval. Es caracteritza per la presència d'arcs, coberts, cases pont, porxos i una variada mostra d'elements com portalades, finestres i balcons. Destaca, a més, l'existència d'un pou de gel. Tot aquest conjunt d'elements arquitectònics i urbanístics va determinar la declaració de Guimerà, l'any 1975, com a conjunt historicoartístic.


- Vallbona de les Monges


Vallbona de les Monges compta amb el Monestir Cistercenc de Santa Maria com a punt d'interès principal, declarat monument historicoartístic l'any 1931.

El Monestir de Santa Maria √©s l'√ļnic monestir femen√≠ de la Ruta del Cister. Se'n tenen dades des del 1153, on hi havia una comunitat mixta que apleg√† l'eremita Ramon de Vallbona. Uns anys despr√©s, el 1176, quatre monges vingudes del monestir de Tulebras, a Navarra, s'hi establiren i s'uniren a l'orde del Cister. Al segle XVI, amb motiu del concili de Trento, que prohibia la despoblaci√≥ i/o isolament dels monestirs femenins, es form√† el poble de Vallbona de les Monges al voltant del monestir. Els habitants eren vinguts de Montesquiu, un poble avui abandonat, i les monges els donaren terres per cultivar i habitatge. El monestir ha conservat la comunitat durant m√©s de 850 anys, a excepci√≥ dels temps de guerra.

Aquest monument es caracteritza per haver ingressat moltes abadesses d'una alta categoria social, moltes d'elles procedents de la noblesa. √Čs lloc de rep√≤s de les despulles de la reina Violant d'Hongria, muller de Jaume I el Conqueridor, i de llur filla, San√ßa d'Arag√≥.Verd√ļ, Guimer√† i Vallbona de les Monges s√≥n els 3 pobles amb encant de Lleida situats a l'Urgell. Municipis plens de m√†gia, hist√≤ria i bellesa molt a prop de casa on poder passar un dia diferent i entretingut per les nostres terres. Els has visitat mai?

Totes les noticíes
Utilitzem cookies pr√≤pies i de tercers per millorar l'experi√®ncia de navegaci√≥ i oferir-te continguts d'inter√®s. Si marques la casella o cont√≠nues navegant considerem que acceptes l'√ļs de les nostres galetes. Aceptar